Kdor hoče slediti poti rožnega križa, se mora učiti iz izkušenj. S pomočjo duhovnih sil, ki delujejo v šoli rožnega križa, pridobiva notranje védenje o njihovem obstoju in prepoznava pomen in namen svojega življenja. S pridobljenim védenjem mora utreti svojo pot in

Kdor hoče slediti poti rožnega križa, se mora učiti iz izkušenj. S pomočjo duhovnih sil, ki delujejo v šoli rožnega križa, pridobiva notranje védenje o njihovem obstoju in prepoznava pomen in namen svojega življenja. S pridobljenim védenjem mora utreti svojo pot in svobodno hoditi po njej. Zato v šoli ni ne učiteljev ne gurujev, ne nastopaštva ne tekmovalnosti. Pot se na različnih stopnjah razkriva v vsakem posameznem učencu.

Božanski človek se razodeva trojno: kot osebnost, duša in duh. Šola rožnega križa ne izpopolnjuje umrljive osebnosti, njen končni cilj tudi ni razvoj duše, ampak popolna prenova človekovega sistema. V procesu transfiguracije, posvetitvene poti, se ponovnorojena duša poveže z duhom. Od tod ime duhovne šole.