O posvetitvi boste našli mnogo napisanih besedil. V njih lahko odkrijete presenetljive, skrivnostne in nerazumljive podrobnosti. Rožnim križarjem predstavlja boj za notranje védenje o misterijih življenja del procesa posvetitve.

O posvetitvi boste našli mnogo napisanih besedil. V njih lahko odkrijete presenetljive, skrivnostne in nerazumljive podrobnosti. Rožnim križarjem predstavlja boj za notranje védenje o misterijih življenja del procesa posvetitve.

Posvečenec je človek, ki zmore prodreti do izvora. V njegovem življenju se začenja nova razvojna stopnja, saj se je bil približal misterijem življenja; razkril jih je, odstranil je pregrinjalo med osebnim zaznavanjem in resničnostjo. Razkrito je seveda obstajalo že prej, posvetitev je le odstranila zameglitve, razkrila skrivnost.

En človek – dvoje narav

Mnogo sistemov posvetitve temelji na spoznanju o dveh človeških naravah. Človek premore osebnost, ki izvira iz zemeljskega obstoja, prehodne narave. Osebnost je obdarjena z mnogimi talenti in možnostmi ter predstavlja krono naravne evolucije. Kljub temu je zgolj prehodna in izpostavljena boleznim in smrti.
Hkrati in v istem področju obstaja tudi nesmrtna, božanska narava. Človek je po svojem bistvu duhovno bitje, rojeno v božanski naravi. Utelesi se v umrljivo osebnost, ki jo uporablja kot vozilo in orodje za izražanje. Z osebnostjo gradi most do duhovnega sveta, pri čemer se naravna osebnost lahko sreča z božanskim bitjem, ga spozna in zgradi most med nesmrtno in prehodno naravo.

Troje poti posvetitve

Razni sistemi posvetitve poskušajo naravno osebnost pripraviti na srečanje z razodetjem božanskega bitja in pri tem uporabljajo različne metode. V osnovi lahko razlikujemo tri:

– Metode za ločevanje zavesti od osebnosti z uporabo vaj in manter, katerih učinek je podoben stanju med spanjem. Zavest, osvobojena telesnih vezi, se lahko dvigne do področij astralnega in mentalnega sveta, od koder prejema znanje iz prve roke.

– Metode, ki poskušajo razviti osebnost do najvišje čistosti. Rezultat je kultivirana osebnost, ki zmore odsevati in izražati božansko idejo.

– Metode, ki alkimično preobrazijo naravno osebnost do vsake celice. Rodi se nova osebnost, po izgledu enaka stari, a kljub temu povsem drugačna. Sestavljajo jo atomi in substance višje kakovosti, kot jo lahko najdemo v zemeljskem svetu.

Na tretji metodi posvetitve, primerni za današnji čas, temelji pot rožnega križa. Gre za počasno, a nepretrgano pot, ki se izogiba nevarnostim, katerim sta izpostavljeni prvi dve metodi, pot cepitve in pot kultivacije osebnosti. Obe metodi sta bili primernejši za čase, ko človek še ni bil tako zelo individualiziran, kot je danes.

Nadaljujte s potovanjem:
3. Iluzija – senca, ki jo meče svetloba

priporočeni artikli