Sredi križa z vrtnico so vrata. Simbol vrat ima številne pomene. Vrata vedno vodijo v drugačen svet, v nekaj povsem novega, mogoče tudi strašljivega.
Ko stopimo skoznje, se lahko spremeni naš pogled na življenje, morda je tu naš konec.

Ko stopimo skozi vrata, moramo iti čez prag. Prag je lahko zelo visok, da ga komaj prestopimo. Prehod nam lahko otežuje tudi čuvar praga ali pa se oviramo sami, kakor se je to zgodilo možu s podeželja v Kafkini zgodbi Pred vrati postave.

Vse življenje si je prizadeval, da bi ga čuvar spustil skozi vrata postave. Malo pred smrtjo je izvedel, da so bila ta vrata odprta samo zanj, sedaj pa se bodo zaprla.

Številne pravljice in miti govorijo o vratih, ki jih junak ne more odpreti, jih ne sme najti ali podobno.
V okolici Hamburga imajo nekatere stare kmečke hiše še vedno bogato okrašena “poročna vrata”, ki jih smejo ljudje odpreti samo, ko ženin nese nevesto čez prag ali ko iz hiše odnesejo pokojnega. V novi zavezi pa najdemo opozorilo: pojdite skozi ozka vrata …

Tudi v pravljici Hinzelmeier, ki jo je napisal Theodor Storm, imajo vrata in drugi znani simboli pomembno vlogo:
Mož in žena, oba lepa in mlada, saj se nista starala, sta imela sinčka. Nekega dne je želel odkriti skrivnost svojih staršev. Ko sta starša ponovno izginila, jima je sledil skozi več vrat, ki jih ni poznal.
Zadnja vrata pa so ostala zaprta. Pokukal je skozi ključavnico in videl starša, kako sta kleče pela pred zlatim oltarjem. Obe krili svetišča sta se odprli.
V njem je stal kristalni kelih z vrtnico. Z nje je odpadel en listič, zažarel in zadišal ter se razblinil v zraku. Starša sta sinčku kasneje pojasnila:

“Daleč od tod je prastar rožni vrt. Vedno, ko se rodi otrok našega rodu, se razcveti en rožni popek. Otrok naj bi si v življenju prisvojil to vrtnico in osvobodil njeno vrtnično deklico. Tako bo lahko ostal mlad in lep. Najti pa mora pravo pot in prava vrata.”
Fantek si želi najti rešitev, zato odide k mojstru v uk. Ko po dolgih letih dokonča svoje šolanje, mu da mojster za plačilo krokarja in očala.
Vsakič, ko je mladenič tik pred rožnim vrtom in pred svojo vrtnično deklico, mu padejo ta očala na nos ter ga oslepijo, da ne more videti svoje naloge.
Tako ne izpolni svoje poklicanosti, ostari, zboli in na koncu umre. Njegova vrtnična deklica pa raztrga svoje belo oblačilo in ostane ujeta.

Prepuščamo vam, da si sami pravilno razložite izreden pomen te pravljice.

Vstopite v svetlobo skozi edina vrata, ki postanejo vidna vsem iskalcem svetlobe!

priporočeni artikli